Ефектът на тринадесетото дете

Законът също гласи, че обемът на газа при постоянна температура, е обратно пропорционален на налягането. Четиринадесет години по-късно, до същото съждение, в конкретния случай на уравнението за състоянието на идеалния газ, стигнал френския физик от 17 век абат Мариот, който се родил в Бургундия през 1620 година. Той също установил, че при постоянна температура и маса на идеалния газ, произведението от неговото налягане и обем са постоянни. От това време във всички страни, освен Англия, законът фигурира под двойно име.
Бойл бил тринадесетотото от четиринадесетте деца на Ричард Бойл, първи херцог на Корк, свиреп и изключително успешен сметкаджия, велможа по времето на Елизабета Английска. Той значително умножил своето състояние, благодарение на просто присвояване на чужди земи.
Бъдещият учен се е родил  в Лизмор Кастъл, един от ирландските имоти на бащата. Получил превъзходно домашно образование, на 8 годишна възраст постъпил в итонския колеж, където учил 4 години, а следващите 6 години се обучавал в Швейцария и Италия. В Англия се върнал чак през 1644 година, след смъртта на баща си, който му оставил голямо наследство.

Предсказанията на английския учен за постиженията на човешката мисъл , станали главен експонат на откритата на 7 юни в Лондон изложба на Главната научна организация на Великобритания – Кралското научно общество, посветено на неговата 350 годишнина и която ще продължи до 19 ноември. Даже и самото Кралско общество е възникнало до голяма степен благодарение на старанието на Роберт Бойл, който бил и негов първи председател.
Преогнозите на известния учен за пръв път стават достояние на широката общественост. Списъкът на евентуалните открития на бъдещето («Wish list»), бил открит в архива на Бойл, преминал в Кралското дружество след смъртта му през 1691.
«Wish list» включва 24 пункта и голяма част от предсказаното за тези 350 години вече е реализирано в живота. Бойл предвидил, че човечеството ще се научи да лети, като за целта ще строи големи кораби, снабдени с мощни двигатели и стдове на въздушни възглавници. Прогнозирал е появата на подводниците, абсолютно точни карти на земната повърхност, високое ефективно селско стопанство и генно
модифицирани продукти( макар че, разбира се, по онова време терминологията е била съвсем различна). Освен това ученият е написал, че в бъдеще човечетвото ще създаде навигационни прибори, болкоуспокояващи и сънотворни средства, ще се научи да присажда човешки органи, а съшо и че ще бъде изобретен акваланга.
Както пишат снглийските средства за масово осведомяване, степента на достоверност на прогнозите на учения, предизвикват възхищение. Бойл успял да види бъдещетео във време, когато, заедно със своите сътрудници, се е налагало да води борба със суеверието и невежеството. Това е време, в което хората не вниквали в научните факти, а се стремели към магии и пророчествата на астролози.



Членът на Кралското научно общество , професор Джонатан Ешмор, е заявил на журналистите, че точността на предсказанията на Бойл е просто невероятна. В това отношение той малко отстъпва на известния френски предсказател Мишел Нострадамус, който предсказяал Вартоломеевата нощ, , научно-техническата революция, както и събитията, свързани с английския крал Карл І Стюарт. Нострадамус предвидил появата на Ленин, Хитлер и Сталин, Втората световна война и много други исторически събития, които по-късно са имали място в историческата действителност.
В интерес на истината, някои от предсказанията на Роберт Бойл и до сега не са реализирани Оказва се, че медицината все още не се е научила да лекува своте пациенти от разстояние, за което е писал ученият. Но към някои, споменати от него открития, човечеството се е доближило почти напълно- например забавяне на процеса на стареене и увеличаване продължителността на живот. А превръщането на вдин вид метал в друг, както и превръщането на едни животни и растения в други, остава работа на бъдещето.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.