Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2011 12:03 - Проклятията на Моисей към евреите
Автор: balkanec Категория: Политика   
Прочетен: 5880 Коментари: 2 Гласове:
13

Последна промяна: 28.04.2011 12:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предистория

Моисей е отгледан в семеството на египесткия фараон - той е осиновен син на дъщерята на фараона. Получава възпитание изцяло в царския дом в Египет - съвсем различно от еврейското. С евреите общува твърде малко.

Когато отива при тях, се сблъскват два различни свята.
Моисей ги понася много трудно и до смъртта си така и никога не успява да свикне с тях. Това е описано в Библията, в собствените му книги.

Когато Бога му се явява и му съобщава, че точно той трябва да се занимава с тях и да ги води, Моисей е поразен и това му се вижда пълен абсурд. Опитва се да отклони тази задача по всякакъв начин. Но Бога е непреклонен и му дава улеснения. Понеже Моисей изобщо не знае как да общува с тези хора, този, който трябва да разговаря с тях от негово име ще бъде брат му, който е израстнал сред евреите.

По нататък Моисей често реагира гневно на поведението им и непрекъснато ги ругае. Много пъти установява, че това племе е непоправимо.
Разбира се, тескта е доста смекчен при преписите, но смисъла се разбира.


Проклятията

Второзаконие 30:19

Днес викам небето и земята за свидетели против вас, че положих пред вас живота и смъртта, благословенията и проклятията; затова изберете живота, за да живееш, ти и потомството ти.


Второзаконие 28

15. Но ако не слушаш гласа на Господа, твоя Бог, и не изпълняваш старателно всичките Му заповеди и наредбите Му, които днес ти давам, то всички тези проклятия ще дойдат върху теб и ще те постигнат.
 
16. Проклет ще бъдеш в града и проклет ще бъдеш на полето.
 
18. проклети ще бъдат роденото от теб и плодът на земята ти
 
19. Проклет ще бъдеш при влизането си и проклет ще бъдеш при излизането си.
 
20. Господ ще изпраща върху тебе проклятие, смущение и разорение във всички начинания, с които се заемаш, докато бъдеш унищожен ..., заради злите ти дела, чрез които си Ме оставил.
 
21. Господ ще те порази, докато те довърши от земята, в която отиваш, за да я завладееш. - Земята е Израел.

23. Небето над главата ти ще бъде бронз и земята под тебе желязо.
 
24. Господ ще обърне дъжда на земята ти на прах и пепел; ще слиза върху теб от небето, докато бъдеш изтребен. - Някога Палестина е изключително плодородна земя. Днес е предимно пущинак.
 
25. Господ ще те поразява пред неприятелите ти; ... и ще бъдеш преследван по всичките царства на света.
 
26. Трупът ти ще бъде храна на всички въздушни птици и на земните зверове; и няма да има кой да ги отпъжда.
 
27. Господ ще те поразява с Египетския струпей, с хемороиди, с краста и със сърбеж, от които да не можеш да се излекуваш.
 
28. Господ ще те поразява с лудост, с оглупяване, със слепота и с объркване в сърцето;
 
29. и ще ходиш пипнешком по пладне, както слепият опипва в тъмнината, и няма да имаш успех в работата си; а ще бъдеш само притесняван и обиран всеки ден и няма да има кой да те избави.
 
30. Ще се сгодиш за жена, но друг мъж ще лежи с нея; къща ще построиш, но няма да живееш в нея; лозе ще насадиш, но няма да ядеш от гроздето му.
 
32. Синовете ти и дъщерите ти ще бъдат предадени на друг народ и очите ти ще гледат и ще чезнат по тях всеки ден, но ръката ти не ще има сила да им помогне.
 
33. Непознат народ ще изяде плода на земята ти и на целия ти труд; и ти ще бъдеш винаги само притесняван и мачкан.
 
34. Ще полудееш, като гледаш това, което ще виждат очите ти.
 
35. Господ ще те поразява с лошо възпаление в колената и в пищялите, така че няма да можеш да се изцелиш, от стъпалата на крака ти до темето на главата ти.
 
36. Господ ще заведе теб и царя, когото си поставил над себе си, при народ, който не си познавал, нито ти, нито бащите ти; и там ще служиш на други богове, направени от дърво и камък.
 
37. И ще станеш за учудване, за поговорка и за присмех за всички народи, между които Господ ще те отведе.
 
45. Всички тези проклятия ще дойдат върху теб и ще те гонят, и ще те застигат,  докато бъдеш унищожен; защото ти не послуша гласа на Господа, твоя Бог, за да пазиш заповедите Му и наредбите, които ти даде.
 
46. Това ще бъде завинаги знамение и чудо върху теб и потомството ти.
 
47. Понеже не си служил на Господа, твоя Бог, с веселие и на драго сърце заради изобилието на всичко,
 
48. затова ще слугуваш на неприятелите си, които Господ ще прати против тебе, в глад, в жажда, в голота и в лишения от всичко; и Той ще сложи на шията ти железен ярем, докато те изтреби.
 
49. Господ ще прати против тебе народ отдалеч, от край земята, който ще се спусне като орел; народ, чийто език не разбираш;

image
Римски орел
 
50. народ със свиреп вид, който няма да почете стар, нито ще пожали млад;
 
51. и ще яде малките на добитъка ти и плода на земята ти, докато починеш; който няма да ти остави нито жито, нито вино, нито масло, нито малките от говедата ти, нито малките от овцете ти, докато те унищожи.
 
52. Ще те обсади във всичките ти градове, докато по цялата ти земя изпопадат високите ти и укрепени стени, на които си разчитал;
 
53. И тогава, при обсадата и притеснението, с което ще те притесни неприятелят ти, ще ядеш децата си, месата на синовете си и на дъщерите си, които Господ, твоят Бог, ти е дал. - По исторически свидетелства до това действително се стига по време на еврейските бунтове срещу римляните. В обсадените градове в глада си евреите стигат до канибализъм.
 
54. Онзи мъж между вас, който е изтънчен и изнежен, ще гледа с безжалостно око на брата си, с жената, която почива в скута му, и с останалите деца, които му оцелеят,
 
55. и няма да даде на нито един от тях от месото на децата си, които ще яде; защото няма да му остане нищо при обсадата и притеснението, с което неприятелят ти ще те притесни във всичките ти градове.
 
56. Нежната и изтънчена жена между вас, на която кракът от изнеженост не е свикнал да стъпва на земята, ще бъде жестока с мъжа, който почива в скута й, със сина си, с дъщеря си
 
57. и с малкото си дете, което е излязло между краката й, да! - с децата, които е родила; защото ще ги яде тайно поради лишението от всичко при обсадата и притеснението от неприятеля ти в градовете ти.
 
58. Ако не изпълняваш старателно всички думи на този закон, които са написани в тази книга, и не се боиш от това славно и страшно име ЙЕХОВА, ТВОЯТ БОГ,
 
59. тогава Господ ще прати ужасни напасти върху теб и върху потомството ти, напасти големи и непрестанни, и болести зли и непрестанни.
 
60. И ще навлече върху тебе всичките египетски болести, от които ти се боеше, и те ще прилепнат на тебе;
 
61. още и всяка болест, и всяка напаст, която не е написана в книгата на тоя закон, Господ ще ги нанесе върху тебе, докато бъдеш изтребен.
 
62. И ще останете малко на брой - докато по многобройност бяхте като звездите на небето; защото ти не послуша гласа на Господа, твоя Бог.
 
63. И както беше драго на Господа да ви прави добро и да ви умножава, така ще бъде драго на Господа да ви унищожава и да ви погубва; и ще бъдете изкоренени от земята, в която отивате да я завладеете.
 
64. Господ ще те разпръсне между всички племена - от единия край на света до другия край на света 
 
65. Но и сред тези народи няма да намериш покой, нито ще има почивка за стъпалото на крака ти; но там Господ ще предизвика страх в сърцето, помрачаване на очите и отчаяние на душата.
 
66. Ще живееш в неизвестност за бъдещето; и ще се боиш денем и нощем и няма да бъдеш сигурен за живота си.
 
67. Сутрин ще казваш: О, да мръкнеше! И вечер ще казваш: О, да съмнеше! Заради страха, който ще ужасява сърцето ти, и заради зрелищата, които ще виждаш.
 
68. И ще те върне Господ в Египет с кораби по пътя, за който ти казах: Няма да го видиш повече. И там ще искате да се продадете на неприятелите си за роби и за робини; но няма да има кой да ви купува.


Второзаконие 30

1. Когато ти се сбъднат всички тези неща, благословенията и проклятията, за които те предупредих, ако ти си ги припомниш, сред всичките народи, между които Господ, твоят Бог, ще те пръсне,

2. и се обърнеш към Господа, твоя Бог, и с цялото си сърце и с цялата си душа послушаш, ти и синовете ти, гласа Му според всичко, което днес ти заповядвам,

3. тогава Господ, твоят Бог, ще те върне от плен, ще ти покаже милост и пак ще те събере от всички народи, между които Господ, твоят Бог, ще те е разпръснал.



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. hristo27 - Беше ми интересно, не го бях чел до ...
01.05.2011 13:50
Беше ми интересно, не го бях чел до сега.
цитирай
2. анонимен - муспи
27.06.2012 03:37
Ние сме предизвикани за партизанска война. Партизанска война в градски условия, която е най нежелана за властите. Но срещу кого? - врага обича да е невидим. Срещу турци и цигани? - точно това ще кефи нашите окупатори - те ще приветсват тези размирици. Ние трябва да избиваме еврейската гнус, неорганизирано, по цялата страна. Жидът е страхлив, и пред огромните световни проблеми ще ни остави на втори план, след това в нови условия ще имаме и друга борба. А сега - огън по чифутите! Те са навсякъде където се премятат пари, - по културния фронт, медиите и най вече правителствата и власта. Ако не отидат в Народното събрание представителите на АТАКА, една бомба ще избие само евреи. - Как ще се вкара тази бомба там? - народния гений ще го направи, трябва само да си създадем възрожденска атмосвера. Това може да стане като веднага започнем да избиваме евреи. Те имат това свойство, че като ги подгониш, започват да ти правят услуги.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: balkanec
Категория: Новини
Прочетен: 2629371
Постинги: 137
Коментари: 1647
Гласове: 3143
Архив