Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/9376782 www.bgdnes.bg

Слава вижда смъртта на Ботев и гроба на Левски

Историческите загадки през погледа на феномена Севрюкова

Тялото на Апостола откупено с жълтица

Феноменалната българка Слава Севрюкова е надарена със способността да вижда както в бъдещето, така и в миналото. В някои от срещите със своя изследовател Христо Нанев тя говори за загадки от историята, които нямат категоричен отговор и продължават да бъдат забулени в мистерия. С уменията си, получени свише, Слава вижда последните мигове и смъртта на двама от националните ни герои, борци за освобождение от турско робство, Васил Левски и Христо Ботев.

Къде е гробът на Апостола на свободата Васил Левски и как загива гениалният поет и революционер Христо Ботев? Историческата ни наука няма категоричен отговор на този въпрос, въпреки че мнозина големи българи се опитват да стигнат до истината и да я завещаят за поколенията. Изследователят на Слава Севрюкова Христо Нанев записва нейните думи за драматичните моменти около кончината на двамата велики българи.

Реклама


"Слава видя, че Левски е погребан близо до мястото, където е обесен - пише в дневника си Нанев. - В мразовития февруарски ден на неговото обесване бесилката стърчи там, където днес се издига паметникът на Апостола. Севрюкова описва мъж, който идва на мястото с каруца, пълна със сухо сено. Той вади жълтица и подкупва водача на турските заптиета, за да получи трупа на Левски и да го погребе по християнски. С него има още хора. Те му помагат да свали вледенения труп от бесилката. Режат въжето и поемат тялото. След тях вървят османските войници. Те внимават никакъв знак да не бъде поставен край гроба на Левски. Не искат да остане и следа от човека, наричан от самите турци Демона на империята. Земята е вцепенена, замръзнала е от студа. В едно ниско място, в овраг, погребват Апостола. Много плитко, само в педя земя. Не поставят нито камък, нито кръст, защото заптиетата ги дебнат."


След Освобождението, когато София става столица, тази част от града, която се е намирала в ниското, се заравнява. Върху нея се трупа седем-осем метра пръст. Тленните останки на Апостола остават там и сега се намират под стълбището на днешното Словашко посолство според проницанията на Севрюкова. "Виждам костите на Левски под едно стълбище", са думите на Слава.


Изследователят Христо Нанев, който сам е изкушен от историята, записва и проницанията на Севрюкова за смъртта на Христо Ботев. Официалната версия е, че българският войвода е прострелян смъртоносно от турски куршум. Според Слава истината е друга. "Тя виждаше как Ботев е убит от свои при една разправия вътре в четата - разказва Нанев. - Замесени в заверата са няколко души. Една от причините за раздорите сред нашите въстаници е, че в ръководството има сблъсък на различни характери. Ботев е поетична душа, той е емоционален, вълнува се, страда... Другите са по-прагматични. Севрюкова казваше, че българин е убил Ботев, но желанието й беше да се опази ореолът около смъртта на войводата, пред когото се прекланят поколения патриоти."
Младостта на Слава Севрюкова минава в годините, когато спомените за Освобождението на България са все още пресни. Родена през 1902 г., тя преживява бурните събития от началото на XX век. През годините на Третото българско царство има чести срещи с тайния съветник на Борис III Любомир Лулчев.
"Слава никога не се е интересувала от властта, но властта се е интересувала от нея - казва Христо Нанев. - Често е била търсена от силните на деня, но това не се е правило явно. Нейното приятелство с Любомир Лулчев се дължи и на сходни интереси. И двамата имат вкус към литературата. Лулчев пише книги и ги публикува, Слава пише разкази. Истина е, че са имали тайни разговори. Един с друг те са сверявали своите духовни часовници. Знае се, че цар Борис III се е вслушвал в съветите на Лулчев. Но доколко самият съветник на монарха е бил повлиян от общуването си със Слава Севрюкова, можем само да гадаем."

Превратът срещу Живков
и бъдещето на България

Слава Севрюкова вижда края на комунизма още преди бившият Първи Тодор Живков да бъде свален от власт с партиен преврат на 10 ноември 1989 г.


Феноменалната българка си отива от този свят през 1991 г., но предрича голяма част от събитията, които бележат прехода и влизането на страната ни в Европейския съюз. В последната част от поредицата, която ще бъде публикувана на 11 януари 2021 г., четете за пророчествата на Слава, свързани с тази част от историята на България, както и какво ни очаква през третата декада на XXI век.

Реклама
Реклама
Реклама