Великите пророци от миналия век

Във всички периоди от човешката история дарбата да се предвиждат събития се е приемала за доста съмнителна. Дали въобще съществува такава дарба? Как се проявява? Не е тайна обаче, че всички научни идеи от романите на Жул Верн са се случили в истинския живот. Сред виждащите далеч напред има и много учени, един от тях бил корифеят на световната наука академик Владимир Вернадски. Дълго време преди космическата ера той описал как изглежда Земята от Космоса, и то толкова точно, че картината изцяло съвпаднала с реалността.

Лесно и непринудено той основал минимум три нови науки за Земята – геохимия, биогеохимия и радиология. И ако в небесата все пак има “канцелария”, той успял да надникне и в нея. Първи съумял да разбере, че под мощното въздействие на човека биосферата на нашата планета непременно ще се превърне в сфера на разума – неосфера. Тоест, предсказал е нашето бъдеще – интернет, информационните технологии и т.н.

Дори в енциклопедиите имената на тези двама велики пророци – Верн и Вернадски – са наредени едно до друго.

ЗАГАДЪЧНА БОЛЕСТ НАПАДНАЛА ИЗТОЧЕН ЗАБАЙКАЛ

През 30-те години на ХХ век много малко хора разбирали защо Вернадски изведнъж създал в Академията на науките на СССР отдел “Живото вещество” – биогеохимична лаборатория. Запознати с този факт дори си спомнят анекдоти от онова време, където други учени се шегуват с новата лаборатория на Вернадски. Дори имало закачки като: “Там търсят злато в умрели жаби”.

Колкото и да е странно, присмехулниците се оказали прави. Прониквайки в тайните на живите организми, изучавайки техния химичен състав, среда на обитаване и взаимовръзки, учените от “любопитната” лаборатория се сдобили с безценна информация. Това се потвърдило много скоро. Веднъж при великия учен дошли разтревожените ръководители от здравеопазването. Чиновниците били на границата на силите си – в Източен Забайкал свирепствала неизлечима и абсолютно загадъчна болест. Тя се проявявала по ужасен начин: гръбначният стълб при хора и животни се изкривявал, забавял се растежът на костите, ставите били увредени от дистрофия. Повишил се и броят на сърдечните заболявания, болестите на кръвоносните съдове и ендокринната система. Нараснал броят на хората с рак на простатата, белите дробове и правото черво.

Но това, което най-много изненадало учените, било, че против всякаква логика, тези беди сякаш се “отприщили” към точно определен район и не излезли зад неговите предели…

Обаче геният Вернадски успял да разгадае загадката. По негова идея се родило важното за здравето на човека учение за “биохимичните провинции”. Това означава, че в тези територии, където съдържанието на микроелементи за поддържането на нормален живот е недостатъчно, организмът не може да се защити от болести.

ЧУДОДЕЙНИЯТ 34-ТИ ЕЛЕМЕНТ

Вернадски смятал, че в организма на човека трябва да присъстват всички известни в природата елементи, затова написал: “През последните години нашето внимание се насочи към 34-тия елемент от Периодичната система на Менделеев – това е селенът”.

На гръцки селен означава “лунен”. А дали това не му придава някакъв тайнствен смисъл? Според легендите именно “лунният камък” се е превъзнасял векове наред в Елада и в Китай, защото бил способен да се справя с всякакви болести.

Историята по откриването на този елемент не е особено интересна, не е подлагана на някакви дискусии. Той бил открит през 1817 година от авторитетния по това време химик Йенс Берцелиус. Нарекли го селен (лунен) по подобие на друг елемент, кръстен на Земята, който бил близък до неговия състав. Било забелязано, че селеновите соли могат да предпазят черния дроб от некроза. А през 60-те години младият съветски физик Г. Б. Абдулаев изказал предположението, че 34-тият елемент играе важна роля в организма за преобразуването на светлинната енергия в електрическа. И наистина, медиците скоро открили селен в ретината на очите и установили пряка зависимост между остротата на зрението и съдържанието на този елемент. Ненапразно в очите на зорките орли селенът е сто пъти повече, отколкото у човека.

Разбира се, Вернадски не е познавал още всички тези медицински тънкости. Но разбрал какво е значението на селена за човешкото здраве. Според него това значение е безгранично.

УЧЕНИТЕ БИЛИ ПОРАЗЕНИ

Скоро медицинската наука напълно се убедила в това. Случило се, когато американските изследователи решили да изследват хора със завидно здраво сърце и кръвоносни съдове. В кръвта на тези щастливи хора било открито високо ниво на селенов фермент. Провеждайки експериментите, медиците единодушно стигнали до извода, че именно селенът възпрепятства развитието на сърдечни заболявания. И колкото по-малко е количеството му в организма, толкова по-голяма е вероятността от развитие на атеросклероза, инфаркт и инсулт. Това е така, защото при недостиг на селенов фермент (глютатинпероксидаза) в кръвта агресивно се натрупват свободни радикали. Те увреждат сърдечните клетки и стените на кръвоносните съдове. На дефектните места много бързо се натрупват холестеролови плаки, които стесняват съдовете и забавят кръвотока. Отначало това предизвиква атеросклероза, а след това и образуване на тромби. Оттук идва изводът, че дефицитът на селен в организма трябва да се попълва.

Естествено, западните лекари започнали масово да предписват селен на своите пациенти. Първите резултати надминали очакванията. Във Финландия например, където многократно обогатили менюто със селен, намаляла смъртността вследствие сърдечносъдови и онкологични заболявания. Ето такава е ролята на лунния камък.

ТОЙ МОЖЕ ДА СЕ ПРОТИВОПОСТАВИ И НА РАКА, И НА СПИНА

Всички тези впечатляващи факти са напълно обясними от научна гледна точка. Попълването на дефицита от селен спомага да се укрепят защитните сили на организма като цяло. Обаче при различните болести той влияе по различен начин. Например раковият тумор възниква поради делене на клетките с увредените носители на генна информация – ДНК. И същият този селенов фермент може да се противопостави на пагубния процес. Неслучайно в САЩ вече разработват програма за първично и вторично предпазване от рак. И базов елемент е, както се досещате, комбинацията от селен и витамин Е.

Американските медици са направили сериозни стъпки и по отношение на СПИН-а. Една от теориите за развитие на това коварно заболяване предполага, че вирусът на СПИН намалява съдържанието на селен в инфектираните клетки, изкарвайки от строя имунната система на болния. Изхождайки от това, видният учен Герхард Шраузер твърди, че селенът е важна биодобавка за хора, инфектирани от смъртоносния вирус. Вече в много развити страни се прилагат програми за недопускане на селенодефицит.

Но нека погледнем и обратната страна. Оказало се, че излишъкът на селен в организма е също толкова опасен, колкото и недостигът, а това също води до болести. Това, естествено, създава маса проблеми за лекарите, които трябва във всеки конкретен случай правилно да подбират дозите селенови препарати.

С ВЕРНАДСКИ СЕ СЪВЕТВАЛ ДОРИ СТАЛИН

Изхода от това положение намерили руските учени. Този факт и пряко, и косвено отново е свързан с името на Вернадски. Споменахме, че навремето той основал новата наука – радиология. Дори ще добавим нещо повече. Сталин се е съветвал с него още преди СССР да заработи по атомен проект. Така че за лечение на заетите с този опасен проект хора бил открит специален институт. Сега това е Медицинският радиологичен научен център на Академията на медицинските науки. Той е известен в света като най-големия институт за разработка на надеждни средства за защита на човека.

Поради това, че някои съединения на 34-тия елемент помагат при лъчева болест, учените от този център потърсили решение относно проблемите на селенодефицита. Изследователите взели предвид всички заблуди от минали години и преди всичко опасността от предозировката. Така те разработили нова биологично активна добавка.

Те синтезирали оптималното за организма съединение на селена, подобно на това, което традиционно се съдържа в храната ни. Но в храната неговото количество е много малко за сериозна профилактика на болестите. Затова новата биодобавка подсилва човешкия организъм. Те дори го наричат “интелектуален селен”. Той се усвоява от организма само в необходимата за дадения момент доза за поддържане на стабилно здраве. Тоест, изключва се рискът от предозиране. И в заключение ще добавим, че интерес към тази нова биодобавка проявили деканът на факултета по фармакология на Хелзинкския университет професор Раймо Хилтунен и ръководителят на мрежа от клиники по антиоксидантна терапия доктор Кай Малбърг от Финландия.

За Чудеса.НЕТ

Георги Календеров е редактор в сайта Чудеса.Нет от 2006 година, когато е самото създаване на сайта.

Прочети още

видове динозаври

Видове динозаври. Тревопасни, летящи, водни, хищни и др. Анимация

Имена на видове динозаври. Какво трябва да знаем за т.нар тревопасни и хищни динозаври. Летящи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *